פקודת מס הכנסה – ניכויי פחת

סעיף 21 לפקודת מס הכנסה

סעיף 21(א) – פחת נכסים
[11(1)(ט)] (תיקון מס' 6) תשכ"ה-1965 (תיקון מס' 21) תשל"ה-1975 (תיקון מס' 25) תשל"ז-1977 חוק (מס' 32) תשל"ח-1978
יותר ניכוי בעד פחת של בנין, מכונות, מוצבה, רהיטים או נכסים אחרים שבבעלותו של הנישום והמשמשים לצרכי ייצור הכנסתו, לרבות אינוונטר חי ודומם בחקלאות ולרבות נטיעות; סכום הפחת יחושב לפי אחוזים – שייקבעו באישור ועדת הכספים של הכנסת לכל מקרה או לכל סוג של מקרים – מן המחיר המקורי שעלה לנישום, למעט מחיר הקרקע שעליה הוקם הבנין או ניטעו הנטיעות, הכל לפי הענין, ובלבד שהפרטים שנקבעו הומצאו כהלכה.
לענין סעיף זה דין חכירת מקרקעין לתקופה של 49 שנים או יותר, כדין בעלות בהם וכן יראו כבעל נכס מי שעל אף שהסב אותו הוא חייב עליו במס על פי סעיפים 83 או 84,
(סעיף 83.היתה הכנסה משתלמת לאדם או לטובתו בשנת מס פלונית מכוח הסבה שנעשתה בחייו של המסב או בעקבותיה, והמסב עודנו בחיים, ובתחילת אותה שנת מס טרם מלאו לאותו אדם 20 שנה ולא היה נשוי – ינהגו באותה הכנסה, לענין פקודה זו, כאילו היתה הכנסתו של המסב לאותה שנת מס ולא הכנסה של זולתו; ואין נפקא מינה לענין זה, אם ההכנסה משתלמת במישרין או בעקיפין, אם לידי האדם או לטובתו, בהווה או בעתיד, אם היא משתלמת לאחר קיום תנאי או לאחר מאורע פלוני שאירועו ספק, או כתוצאה מן השימוש של פלוני בסמכות או בכוח הכרעה שניתנו לו ואם בדרך אחרת, ואם היא הכנסה שלפי הפרק החמישי רואים אותה כאילו האדם קיבל אותה כאמור.)
(סעיף 84. (א) היתה הכנסה משתלמת לאדם בכל שנת מס שהיא, מכוח הסבה הניתנת לביטול או בעקבותיה, בין שנעשתה לפני תחילת פקודה זו ובין לאחריה, וכן הכנסה כאמור שלפי הפרק החמישי רואים אותה כאילו נתקבלה על ידי האדם – ינהגו בה, לענין פקודה זו, כאילו היתה הכנסתו של המסב באותה שנה ולא הכנסה של זולתו.
           (ב)  לענין סעיף קטן (א) יראו הסבה כניתנת לביטול, אם יש בה הוראה בדבר העברתם או החזרתם של ההכנסה, או של הנכס שממנו היא נובעת, אל המסב, או אל בן-זוגו, בין במישרין ובין בעקיפין, או אם יש למסב או לבן-זוגו, במישרין או בעקיפין, כוח בכל דרך שהיא לקבל או להחזיר לעצמו את השליטה, במישרין או בעקיפין, על ההכנסה או על הנכס שממנו היא נובעת.)
ומי שהעביר את הנכס אך השאיר לעצמו את הזכות ליהנות מפירותיו, ובלבד שהפחת שיותר לו יהיה הפחת שהיה מותר לו אילולא ההסבה או ההעברה כאמור.

סעיף 21(ב) מחילת הלוואה (תיקון מס' 21) תשל"ה-1975 (תיקון מס' 25) תשל"ז-1977 (תיקון מס' 32) תשל"ח-1978
           (ב)  נתקבל מענק בשל רכישת נכס, שבעדו זכאים לניכוי פחת על פי סעיף קטן (א), או שנמחל או שומט חוב שמקורו בהלוואה לרכישת נכס כאמור תוך חמש שנים משנת קבלתה, או שולם מס ערך מוסף בשל רכישת נכס והנישום ניכה את המס כמס תשומות לפי חוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975, יהיה המחיר המקורי של הנכס הן לענין זה והן לענין סעיף 88 מחירו כאמור פחות סכום המענק, החוב או מס התשומות לפי הענין; הוראה זו לא תחול על סכום שחוייב במס על פי סעיף 3(ב)(2).
(סעיף 3(ב)(2) אדם שניתנה לו הלוואה אשר אילו היה ניתן במקומה מענק היה המענק בגדר הכנסה, ונותן ההלוואה נתן לו מענק לפני שההלוואה נפרעה או תוך שנה מיום שנפרעה, יראו את המענק עד לסכום ההלוואה כחלק מההכנסה של מקבלו בשנת המס שבה ניתן; לענין זה יראו מחילת הלוואה כמתן מענק.)

סעיף 21(ג) – פחת להתקנת סידורים מיוחדים לנכים (תיקון מס' 45)  תשמ"א-1981
(ג)   מי שהוציא הוצאות לצורך מילוי הוראות שניתנו לו להתקנת סידורים מיוחדים לנכים בבנין ציבורי לפי סעיף 158ג לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965, יותר לו ניכוי ההוצאות האמורות בעד פחת בשיעור של 16.5% לשנה;
הוראה זו לא תחול על מי שהוציא הוצאות כאמור בבנין שבנייתו נסתיימה אחרי כ"ה באדר ב' התשמ"א (31 במרס 1981).

סעיף 21(ד)
(תיקון מס' 76)  תשמ"ח-1988
           (ד)  שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לקבוע כי לגבי דירה שהיתה מושכרת למגורים בשנת מס פלונית ושבעליה אינו זכאי בשלה להטבות לפי פרק שביעי 1 לחוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959, יותר ניכוי פחת המחושב בשיעור משווי הדירה, ורשאי הוא, באישור כאמור, לקבוע כללים לחישוב שווי הדירה.

תקנות מס הכנסה (שיעור פחת לדירה מושכרת למגורים), תשמ"ט-1989

          בתוקף סמכותי לפי סעיפים 21(ד), 98 ו-243 לפקודת מס הכנסה, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הגדרות
1.      בתקנות אלה –
          "מס רכוש" – מס רכוש המשתלם על פי חוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961;
          "חוק מס שבח" – חוק מס שבח מקרקעין, תשכ"ג-1963;
          "בעל דירה" – לרבות מי שחכר אותה לתקופה של 49 שנים או יותר.
פחת מיוחד בשל דירה המושכרת למגורים תק' תש"ן-1990
2.      (א)  בעל דירה שהיתה מושכרת למגורים במשך כל שנת המס, יהיה זכאי לנכות מהכנסתו באותה שנה מהשכרת הדירה,
2% משווי הדירה כשהוא מתואם כאמור בתקנה 4.
(אין הפרדה בין המגרש והמבנה, שווי הדירה כולל את המגרש)
          (ב)  היתה הדירה מושכרת למגורים לתקופה קצרה מ-12 חדשים בשנת המס, יהיה בעלה זכאי לחלק יחסי מהפחת הקבוע בתקנת משנה (א), כיחס מספר החדשים השלמים שבהם היתה הדירה מושכרת ל-12.
          (ג)   בחר הנישום בפחת הקבוע בתקנת משנה (א) או (ב), לא יהא זכאי לכל פחת אחר, לתוספת פחת לניכוי ולהפחתה, המגיעים לו על פי כל דין בשל הדירה האמורה, לרבות ניכוי סכומים ששילם לפינוי של דייר מוגן.
שווי הדירה
3.      שווי הדירה לענין תקנה 2 יהיה כלהלן:
(1)  נרכשה הדירה בידי בעלה לפני שנת המס 1980, ונקבע לדירה שווי לענין תשלום מס רכוש לשנת המס 1980 – השווי שנקבע כאמור; נקבע שוויה בעת שהושכרה בשכירות מוגנת ולאחר מכן נתפנתה מדייר מוגן יהא שוויה פי שלושה מהשווי שנקבע כאמור;
(2)  אם נקבע לדירה שווי ליום רכישתה בידי בעלה לענין תשלום מס רכישה לפי חוק מס שבח, ולא חל לגביה האמור בפסקה (1) – השווי שנקבע כאמור;
(3)  אם לא חל לגבי הדירה האמור בפסקאות (1) ו-(2) והדירה נבנתה בידי בעלה – סכום ההוצאות לרכישת הקרקע ולהקמת הבנין;
(4)  בדירה אחרת – הסכום שבו נרכשה הדירה;
(5)  בדירה שנתקבלה במתנה או בירושה ולא חל לגביה האמור בפסקה (1), יחולו לגביה הוראות פסקאות (2) עד (4) כפי שהיו חלות לגבי הבעל האחרון של הדירה שלא קיבלה במתנה או בירושה.
תיאום שווי הדירה
4.      שווי הדירה יתואם לפי שיעור עליית המדד מהמועדים המפורטים להלן, לפי הענין, ועד תחילת שנת המס שלגביה מחושב הפחת, בתוספת מחצית שיעור עליית המדד בשנת המס האמורה:
(1)  בדירה כאמור בתקנה 3(1) – מ-16 באוקטובר 1979;
(2)  בדירה כאמור בתקנה 3(2) – מיום הרכישה של הדירה, כפי שנקבע לענין חוק מס שבח;
(3)  בדירה כאמור בתקנה 3(3) – מהיום שבו חוברה הדירה לרשת החשמל או מיום סיום הבניה, לפי המאוחר;
(4)  בדירה כאמור בתקנה 3(4) – מתום שנת המס שבה נרכשה הדירה.
תחולה תק' תש"ן-1990
5.      תחולתן של תקנות אלה החל בשנת המס 1989.

סעיף 22-27 לפקודת מס הכנסה

סעיף 22 זקיפת פחת משנה לשנה [(11)(1)(ט)(II)]
22.    אם בשנת מס פלונית אי אפשר היה לנכות את הפחת, כולו או מקצתו, משום שלא היתה אותה שנה מן המקור שעליו נדרש הפחת כל הכנסה או שהיתה הכנסה קטנה מן הסכום שמותר לנכותו כאמור, יראו את הסכום שלא נוכה כהפסד לענין סעיף 28; הוראה זו לא תחול אם המקור שעליו נדרש הפחת אינו עסק או משלח-יד, ובמקרה זה יראו את הסכום שלא נוכה כהפסד הניתן לקיזוז בשנים הבאות בזו אחר זו, כנגד אותו מקור בלבד.

סעיף 23 סייג לניכויי פחת
[(11)(1)(ט)(II)] (תיקון מס' 25) תשל"ז-1977
23.    סך כל ניכויי פחת שהותרו לפי הפקודה, ביחד עם סך כל הבלאי בתקופה שלפני תחילת התאריך שבו הותר הפחת על פי פקודה זו, כשהוא מחושב לפי השיעורים שנקבעו, לא יעלה על המחיר המקורי שעלו לנישום הנכסים האמורים בסעיף 21, למעט מחיר הקרקע שעליה הוקם הבנין או ניטעו הנטיעות, הכל לפי הענין, ואולם לענין המחיר המקורי של מטע הדרים, לא יובאו בחשבון ניכויי הפחת והבלאי בתקופה שקדמה לשנת 1950.

סעיף 24. פחת בהעברת נכס שאין עמה העברת שליטה (תיקון מס' 6) תשכ"ה-1965 (תיקון מס' 32) תשל"ח-1978 (תיקון מס' 142) תשס"ה-2004
24.    (א) הועבר נכס בר-פחת מאדם לאדם ונוכח המנהל והחליט, שהשליטה במועבר נשארה לאותו אדם שבידו היתה לפני המועד הקובע, יהיה סכום הפחת שמקבל ההעברה זכאי לנכותו לפי סעיפים 21-23 כסכום שהמעביר היה זכאי לנכותו אילולא העביר; ואם היתה ההעברה לפני אחד באפריל 1946, ומקבל ההעברה ניכה פחת לפי סעיפים 21-23 בסכום העולה על הסכום שהיה זכאי לנכותו לפי הוראות סעיף זה – לא יראו את העודף כאילו נוכה שלא כדין, אבל הוא יבוא בחשבון בשעת חישוב סך כל סכומי הפחת המותרים לפי סעיף 23.
(תיקון מס' 54)  תשמ"ב-1982
           (א1)        נמכר נכס בר פחת והמוכר רכשו מחדש, יהיה סכום הפחת שהמוכר זכאי לנכותו לפי סעיפים 21 עד 23 לאחר הרכישה החוזרת בסכום שהיה זכאי לנכותו אילולא מכרו.
(תיקון מס' 32) תשל"ח-1978 (תיקון מס' 142) תשס"ה-2004
           (ב)  האמור בסעיף קטן (א) יחול על העברת נכסים מאת שני בני אדם או יותר לאדם אחר, כשם שהוא חל על העברה כזו מאדם אחד לאחר, אם נוכח המנהל והחליט, שהשליטה במועבר נשארה בכללותה לאותם בני-אדם שבידי כל אחד מהם לחוד היתה בחלק מן המועבר לפני המועד הקובע.
(תיקון מס' 21) תשל"ה-1975 (תיקון מס' 22) תשל"ה-1975 (תיקון מס' 54) תשמ"ב-1982
           (ג)   הוראות סעיף זה לא יחולו אם ההעברה נתחייבה במס רווחי הון לפי חלק ה', או כשריווח ההון קוזז כנגד הפסד ובלבד שסכום השווה לסכום אינפלציוני כמשמעותו בסעיף 88 ששולם עליו מס בשיעור של 10% יופחת מהמחיר המקורי; ההפחתה תובא בחשבון גם לענין הגדרת "מחיר מקורי" בסעיף 88.
(תיקון מס' 142) תשס"ה-2004
           (ד)  על החלטת המנהל לפי סעיף זה ניתן לערער לפי הסעיפים 153-158.

סעיף 25. – שליטה מהי (תיקון מס' 6) תשכ"ה-1965
25.    "שליטה" לענין סעיף 24 – שליטה ישירה או עקיפה או היכולת לשלוט או הזכות לרכוש שליטה כאמור, ובמיוחד – אך בלי לגרוע מן הכלל האמור –
(1)  כשהשליטה היא מכוח מניות – החזקת מרבית הון המניות, או מרבית הון המניות שהוצא, או מרבית כוח ההצבעה, או הזכות להחזיק באלה או לרכשם, וכן הזכות לקבלת מרבית הרווחים, או למנות מרבית המנהלים, או הזכות לרכוש זכות כאמור;
(2)  כשהשליטה היא בדרך אחרת – הזכות למרבית ההון, למרבית הרווחים, למרבית כוח ההצבעה או למנות מרבית המנהלים או הזכות לרכוש זכות כאמור.

סעיף 26. בעל השליטה מיהו (תיקון מס' 6) תשכ"ה-1965
26.    (א) כשבאים לקבוע אם השליטה לענין סעיף 24 היא בידי אדם פלוני או היתה בידיו, יראו את קרובו, כמשמעותו בסעיף 76(ד), כאילו הוא אותו אדם עצמו.
           (ב)  אם ביום מן הימים תוך 3 שנים לאחר ההעברה נמצאת השליטה במועבר שוב בידי המעביר, יראו כאילו נשארה בידיו מלכתחילה.

סעיף 26א. המועד הקובע מהו (תיקון מס' 6) תשכ"ה-1965
26א.   "המועד הקובע", לענין סעיף 24 – מועד ההעברה של עסק או נכס או מועד עשיית העסקה שההעברה האמורה היא חלק ממנה או מחוברת אליה, או המועד שבו נעשתה הראשונה שבעסקאות שההעברה האמורה היא חלק מהן או מחוברת אליהן, הכל לפי הענין.

סעיף 27. ניכוי בעד חילוף מכונות וציוד [11(1א)]
27.    (א) אדם העוסק בעסק או במשלח-יד כלשהם, שהוציא בשנת מס פלונית סכום פלוני לחילוף מכונות וציוד המשמשים או ששימשו באותו עסק או משלח-יד, יותר לו, לצורך בירור הכנסתו החייבת, ניכוי בסכום השווה להוצאות שהוציא לרכישת המכונות והציוד הישנים פחות סך כל הפחת שניכה בעד אותם המכונות והציוד והסכום שקיבל במכירתם, או השווה לסכום שהוציא על המכונות והציוד החדשים, הכל לפי הסכום הקטן יותר; נוכה סכום לפי סעיף קטן זה, יוקטן בסכום זה כל הפסד שניתן לקזזו לפי חלק ה' בשל מכירת המכונות והציוד הישנים.
           (ב)  סעיף קטן (א) לא יחול על רכב מנועי פרטי כמשמעותו בפקודת התעבורה.

תקנות מס הכנסה (פחת), 1941

הורדת קובץ PDF תקנות מס הכנסה (פחת), 1941

השם הקצר ותחילת תוקף
1.       תקנות אלה תיקראנה תקנות מס הכנסה (פחת), 1941, והן תקבלנה תוקף החל מיום 1 בספטמבר, 1941. פירוש
2.       בתקנות אלה יהיה למונח הבא הפירוש שבצדו חוץ אם ענין הכתוב יחייב פירוש אחר:
          "הפקודה" פירושה פקודת מס הכנסה, 1941.
פרטים הצריכים להימסר על ידי החייבים במס התובעים ניכוי עפ"י סעיף 11(1)(ט) של הפקודה תק' תשכ"ז-1967
3.       כל אימת שחייב במס תובע ניכוי עפ"י סעיף 11(1)(ט) של הפקודה בשל פחת בבנינים, במכונות, במיסדר או ברהיטים השייכים לו והמשמשים לצורך עסקו, מקצועו החפשי או מקצועו, עליו לצרף אל הדו"ח שלו הודעה בטופס 1342(י"א) המובא בתוספת א' לתקנות אלה. 
מכסות האחוזים שתקובלנה כיסוד לחישוב סכום הפחת שיש לנכותו עפ"י סעיף 11(1)(ט) של הפקודה תק' 1942 תק' 1946
4.       הסכום שינוכה עפ"י סעיף 11(1)(ט) של הפקודה בבירור ההכנסה המחייבת במס, יחושב בהתאם למכסות האחוזים המפורטים בתוספת ב' לתקנות אלה: –
          בתנאי כי אם נוכח פקיד השומה במקרה כל שהוא, כי קיימת כליה ובליה למעלה מן השיעור הרגיל, מחמת שעובדים במשמרות נוספות, יכול הוא להרשות כי אותם הניכויים יחושבו לפי מכסות אחוזים שימצא לנכון, ובלבד שלא יעלו על כפל מכסות האחוזים שפורטו באותה התוספת.
הנחיות למילוי הטופס:
טור (1) –    פרט את הנכסים שבבעלותך, לרבות נכסים שיצאו משימוש, או שהופחתו כליל ולא נמכרו, או שטרם הופעלו אך מיועדים לכך. שינוי מהותי, בנכס, שלא הותר כהוצאה והמתווסף למחיר המקורי, יירשם בשורה נפרדת מתחת לנכס אם נעשה שלא במועד רכישתו. יש לפרט גם נכסים שהם ציוד לפי חוק מס רכוש וקרן פיצויים, אף אם אינם מזכים בניכוי בעד פחת לפי סעיף 21 לפקודת מס הכנסה. יצא נכס מכלל שימוש או נמכר, יש לציין את התאריך לכך בטור (12), ואם נתקבלה תמורה ממכירתו – את סכום התמורה.
טור (3) –    לרבות כל ההוצאות שהוצאו בעד הנכס עד להפעלתו, אם הופעל, או עד תום שנת המס, אם טרם הופעל.
טור (4) –    יש לרשום רק הנכסים שהם בבחינת "ציוד" כמשמעותו בחוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961, ושהיו לך ביום האחרון של שנת המס. אם נרכש נכס, או שנעשה בו שינוי, ללא תמורה או ללא תמורה מלאה או בחליפין, יש לציין בטור זה את שווי השוק של הנכס בעת רכישתו ולא את הסכומים המפורטים בטורים (2) או (3).
טור (5) –    יש לרשום רק נכסים בני פחת, היינו, המזכים בניכוי בעד פחת עפ"י סעיף 21 לפקודה. שים לב! נכס בר פחת, שהוא גם "ציוד", יירשם גם בטור (4) וגם בטור (5).
טור (7) –    ציין בטור (12) את הסיבה לתביעת שיעור מיוחד.

תוספת ב'
האחוזים שנקבעו לצורך הניכוי המותר עפ"י סעיף 11(1)(ט) בעד פחת בבניינים, במכונות, במיסדר או ברהיטים .בנינים:
(1)   בניני-אבן איתנים ממדרגה ראשונה                                 1          כפל שער האחוזים הזה ינוכה מן המס
(2)   בניני ביטון מזויין איתנים ממדרגה ראשונה            2         לגבי בניני בתי חרושת, פרט
(3)   בנינים ממדרגה שניה שבנייתם איתנה פחות                   4          למשרדים, מחסנים, בתי הדירה של
(4)   בנינים ממדרגה שלישית שבנייתם גרועה, אך אין                       הפקידים העובדים.
        כוללים מבנים ארעיים בהחלט                                       6
(5)   מבנים ארעיים בהחלט כגון מבני עץ                              –          לא נקבע שער האחוזים: חידושים ינוכו בתורת הוצאה.
II.     רהיטים ואבזרים:
(1)   כלליים                                                                        6
(2)   רהיטים ואביזרים המשמשים לבתי-מלון ולפנסיונים      9
תק' 1942 תק' תשמ"ב-1982
(3)   רהיטים בבתי-קפה, מסעדות, מקומות שעשועים צבוריים ומוסדות חסות למפגרים*                                                                                 12
III.    מכונות וציוד:
(1)   כלליים                  7     
הוראת שעה תשע"ח-2018
(2)   דרגה מיוחדת תונהג לגבי כל המכונות והציוד המשמשים במפעלים המנויים דלקמן, וכן לגבי מכונות וציוד, הכול במפורט להלן:
א.     (I)         טחנות קמח                                                       9
        (II)        טחנות אורז                                                       9
        (III)      טחנות עצמות                                                    9
        (IV)      בתי-זיקוק                                                         9
        (V)       בתי חרושת לקרח                                             9
        (VI)      בתי חרושת לייצור גז למי-סודה                         9
        (VII)     בתי חרושת לגפרורים                                       9
        (VIII)   בתי חרושת לנעלים ולסחורות עור                      9
        (IX)      בתי חרושת לעמילן                                           9
תק' תשי"ח-1958
        (X)       בתי חרושת לתעשיית שימורי פרי הד          9
ב.     (I)         בתי חרושת לניר                                        10
(II)        בתי חרושת לקני-קש                                         10
(III)      מפעלי אניות ומפעלי הנדסה                              10
(IV)      בתי יציקה לברזל ולפליז                                    10
(V)       בתי חרושת לאלומיניום                                     10
(VI)      מפעלי הנדסה חשמליים                                     10
(VII)     מפעלי תקון מכוניות ומנועים                             10
(VIII)   מפעלי גילוון                                                       10
(IX)      בתי חרושת למיצוי שמנים                                 10
(X)       מפעלים כימיים                                                 10
(XI)      מפעלים לתעשיית סבון ונרות                            10
(XII)     מפעלי סיד                                                         10
תק' 1942
(XIII)   מנסרות                                                             10
מפעלי תעשיית פחים וקופסאות                         10
מכונות טוויה ואריגה                                          10
מפעלי מלט המשתמשים בכבשנים                     10
מכבשים הידרוליים                                             10
תעשית לבנים                                                     10
תעשית מרצפות                                                  10
תעשית מכשירים אופטיים                                  10
תעשית צנורות מלט                                            10
תעשית זכוכית ותעשית אבובי-וואקואום ואגסי-וואקואום                                                                    10
מפעלי טלפון                                                      10
בתי חרושת לחוטי-ברזל ומסמרים                      10
תעשיית ברזל ופלדה                                          10
בתי בורסקי                                                        10
תעשית סוללות                                                  10
הדפסה(*)                                                            10        (*) ההוצאה הכרוכה בחידוש אותיות הדפוס תנוכה בתורת הוצאה.
תק' תשט"ז-1956
ג.      מיכלי גז
        Liquid Petroleum Gas Cylinders                              7
תק' (מס' 2) תשי"ח-1958
ד.     מכונות אספרסו להכנת קפה                                           20
תק' תש"ע-2010
ה.     (I)         מיתקן לחימום מים באמצעות אנרגיית השמש  25
(II)        (פקע)
הוראת שעה תשע"ח-2018
ו.      מיתקן המשמש לערבול תערובת מתנול ובנזין והתערובת כאמור הותרה לשמש כדלק ברכב מנועי, ולא משמש לכל צורך אחר, ובלבד שאחוז המתנול בתערובת עולה על 14%             20
הוראת שעה תשע"ח-2018
ז.      מכונה או ציוד המשמשים לתדלוק כלי רכב בגז טבעי בלבד,
בתחנה לתדלוק כלי רכב בגז טבעי שקיבלה אישור תקינות לפי פרק ב'1 לחוק הגז (בטיחות ורישוי), התשמ"ט-1989, ומבנה הנדרש לצורך קבלת אישור כאמור             20
(3)   שער מיוחד יונהג לגבי מכונות ומפעלים אחרים:
א.     מפעלי מלח –
(I)         מכונות, מיסדר, קטרים, קרונות וניד                  15
(II)        ספינות משא ומכונות צפות                               10        ההוצאה על תיקונים במפעלים
(III)      כל המכונות והמכשירים הכלליים המשמשים                כיוצא בזה הבנויים מעפר תנוכה
             בבתי מלאכה לתקון מכונות                               10        בתורת הוצאה.
(IV)      ברכות, תאי-ריכוז, אגני מלח, תעלות הובלה, מעגנים,
אם הם בנויים אבן, מלט מזויין, אספלט או מחמרים דומים         6
(V)       מעגנים, רציפים ומזחים הבנויים לגמרי או בעיקרם מפלדה               7
(VI)      מעגנים, רציפים ומזחים הבנויים לגמרי או בעיקרם מעץ                   12
(VII)     צנורות להובלת מי-מלח אם הם בנויים בטון מזויין, אספלט או מחמרים דומים          12
ב.     מכונות חשמל –
(I)         סוללות                                                            10
(II)        כבלים וחוטים מתחת לאדמה                         3
(III)      כבלים וחוטים מעל לאדמה                              5
תק' 1942
(IV)      מכונות לקרני רנטגן ומכונות לריפוי חשמלי ואביזריהם –
(א)    דיאגנוזה                                                  10
(ב)    מכשירי זעזוע                                          10
(ג)     צנורות                                                     15        מחיר החלפתם ינוכה
תק' (מס' 2)  תשמ"ח-1988
(ד)     טומוגרפיה ממוחשבת (C.T.)                  20
תק' (מס' 2)  תשמ"ח-1988
(ה)    כסא דנטלי לרופא שיניים                         10
(V)       מכונות אחרות                                        7
ג.      מפעלים להספקת חשמל –
(I)         מכשירים להספקת חשמל, מכונות, דוודים        7
(II)        מפעלים הידרו-חשמליים, מפעלים הידרוליים, צנורות, סכרים וכבלים                  3
ד.     מפעלי שמן מינרלי –
בתי זיקוק ומפעלי שדה –
(I)         דוודים
(II)        מניעים
(III)      מכונות זיקוק
(IV)      ברכות אגירה
(V)       צנורות                                                              5
(VI)      דוודים מטלטלים, כלי קדוח, ברכות, ציוד וכו'  20
חלוקה –                                     מחיר כלי הקיבול שבלו משימוש
(I)     כלי קיבול שמחזירים אותם             ינוכה בתורת הוצאה
(II)    משאבות בצדי הדרכים לרבות ברכות שמתחת לקרקע ואביזרים              10
תק' תשמ"ט-1989
ה.     אניות, סירות, ומכולות –
(I)         אניות וסירות –                      7.5
(II)        מכולות מאלומיניום –                7
(III)      מכולות מברזל –                        15
תק' (מס' 2)  תשנ"ב-1992
(IV)      אניות שעיקר שימושן הובלה ממדינה אחת למדינה אחרת               10
ו.      מכרות ומחצבות –
(I)    מכונות –
(א)        מכונות שמעל לפני הקרקע ומכונות שמתחת לפני הקרקע (פרט למכונות חשמל)                          7
(ב)        דוודים                                      7
(II)   מחפורות ושיפועים                         7
(III)  מכונות תת-קרקעיות מיטלטלות         20
(IV) מנורות בטחון*                            * מחיר המנורות שבלו משימוש
(V)  חשמליות ומכונות ומפעלים להעברה      7          ינוכה בתורת הוצאה.
ז.      אוירונים –
(I)    מטוסים                                          30
(II)   מכונות אוירונים                                40
(III)  מכונות לצילום מן האויר                    25
תק' תשל"ט-1978
ח.     הספקת מים, מפעלים ושירותים להשקאה למעט אלה המשמשים בחקלאות –
(I)         קדיחות ובארות בשכבות סלע מוצק או טוחות במלט        2
(II)        בארות בשכבות אבן רכה                                           8
(III)      בארות עם מסננים בשכבות חול                                15
(IV)      משאבות קידוח                                                         10
(V)       משאבות אחרות                                                        7
(VI)      מגדל מים מבטון מזויין                                             4
(VII)     ברכות בטון מזוין                                                      4
(VIII)   צנורות פלדה                                                             5
(IX)      צנורות ותעלות מבטון                                               4
ט.     מפעלי קירור, מקררים וכו' –
י.
(I)    דוחסי אויר ומכונות לדחיסת אויר                                  10
(II)   מכונות לצפוי-חשמלי ולהלחמה חשמלית                     10
(III)  מכונות למיזוג האויר                                                     10
(IV) מכונות וציוד של קבלני בנין                                          15
תק' תשכ"ד-1963
(V)  דפוסים שמשתמשים בהם בתעשית צנורות בטון           10
(VI) ציוד זרקורים המשמשים להצגת סרטי ראינוע                10
תק' תש"ע-2010
יא.    (I)         רכב מסוג M שסיווג המשנה שלו הוא מונית, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – תקנות התעבורה)                   25
(II)        רכב מסוג M, N, O, L או T, שסיווג המשנה שלו הוא רכב שצוין ברישיון הרכב שלו כרכב להוראת נהיגה כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה              25
(III)      רכב מסוג M שסיווג המשנה שלו הוא אוטובוס ציבורי, רכב סיור או רכב מדברי, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה              20

תק' תשע"ג-2013
(IV)      רכב שסיווגו M1 או N1, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, שצוין ברישיון הרכב שלו "להשכרה" למעט רכב המפורט בפסקה (VIII)            20
(V)       רכב שסיווגו N2 או N3, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, שצוין ברישיון הרכב שלו כרכב משולב מנוע (hybrid)               25
תק' תשע"ג-2013
(VI)      רכב שסיווגו M1, N1, L או O, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, למעט רכב המפורט בפסקאות (I) עד (IV) ו-(VIII)                       15
(VII)     רכב שסיווגו M2, M3, N2, N3 או רכב מסוג T, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, למעט רכב המפורט בפסקאות (I) עד (III) ו-(V)                     20
תק' תשע"ג-2013
(VIII)   רכב שסיווגו M1 או N1, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, שצוין ברישיון הרכב שלו כרכב "השכרה/החכרה"           16
תק' תשע"ז-2016
(IX)      רכב מסוג M שסיווג המשנה שלו הוא מונית, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, שצוין ברישיון הרכב שלו כרכב משולב מנוע (hybrid)               ⅓33
הוראת שעה תשע"ח-2018
(X)       רכב מסוג M2 או M3, שסיווג המשנה שלו הוא אוטובוס פרטי או אוטובוס ציבורי, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה, שצוין ברישיון הרכב שלו בסוג דלק – "חשמל"          ⅓33
הוראת שעה תשע"ח-2018
(XI)      רכב שצוין ברישיון הרכב שלו בסוג דלק – "גט"ד", שהוא אחד מאלה:
(1)     רכב מסוג M2 או M3, שסיווג המשנה שלו הוא אוטובוס פרטי או אוטובוס ציבורי, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה                25
 (2)    רכב שסיווגו N2 או N3, כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה                   25
הוראת שעה תשע"ח-2018
(XII)     רכב הוראת נהיגה מן הסוג המפורט בתקנה 225(א)(2) לתקנות התעבורה, למי שהוא בעל רישיון לבית ספר לנהיגת רכב מנועי או להוראת נהיגה כמשמעותו בסעיפים 15 ו-16 לפקודת התעבורה                     ⅓33
הוראת שעה תשע"ח-2018
(XIII)   רכב מסוג M, שסיווג המשנה שלו הוא מונית,
כאמור בתקנה 271א(ד) לתקנות התעבורה                       ⅓33
יב.
תק' 1942
(I)    מכשירי ניתוח                                                                –          מחיר החלפתם ינוכה
(II)   מכשירים, ציוד ואבזרים של רדיו                                   20
תק' תשנ"ב-1992
(III)  מיני מעבדה לפיתוח תמונות Minilabs                          10
תק' (מס' 3)  תשי"ח-1958 ת"ט תשכ"א-1961
יג.    שלוחות רכבת –
(I)    חפירות יישור סוללות מנהרות, מנהרות וכיו"ב              2
(II)   פסים ויתר אביזרים                                                         6.5
תק' תשמ"ג-1983
יד.    אלקטרוניקה
תק' תשנ"ו-1996
(1)   ציוד אלקטרוני וציוד ממוחשב                                      15
תק' תשנ"ו-1996
(2)   מחשבים –
לענין זה, "מחשבים" – מחשבים או מספר יחידות המשמשות יחד כמחשבים, הפועלים באמצעות מערכת הפעלה מוכרת והנועדים ליישומים שונים וכן ציוד נלווה המחובר אליהם.
        (א)        מחשבים אישיים                                               33
        (ב)        מחשבים אחרים                                                25
תק' תשכ"ה-1965
טו.   מכבסת קיטור                                                                10        תחילה ביום 1.4.1964
תק' תשל"ט-1978
IV.   בחקלאות
(לגבי נכסים שהיה הנישום זכאי בעדם לראשונה לפחת החל בשנת המס 1977):
א.     מטעים
(1)        אבוקדו                                                              15
(2)        בננות                                                                20
(3)        גויאבות                                                             15
(4)        הדרים                                                                15
(5)        זיתים (בעל)                                                      ⅔6
(6)        זיתים (שלחין)                                                   15
(7)        חרובים                                                              ⅔6
(8)        עצי פרי נשירים                                                 15
(9)        ענבי בעל                                                           15
(10)      ענבי שלחין                                                       15
(11)      רימונים                                                             15
(12)      שסק                                                                  15
(13)      תאנים                                                                ⅔6
(14)      תמרים                                                               ⅔6
ב.     רשת השקיה המשמשת לחקלאות –
(1)        באר עם מסנן בשכבת חול                                 20
(2)        בארות אחרות                                                    10
(3)        רשת השקייה תחתונה (ראשית)                         10
(4)        רשת השקייה עליונה קבועה מצנרת פלסטית     20
(5)        רשת השקייה עליונה אחרת                               15
ג.      חממה (כולל מבנה, מתקנים, ציוד וכלים)                 25
ד.     מבנים המשמשים לחקלאות (למעט חממה)                ½12
ה.     טרקטורים ומכונות בעלות הנעה עצמית                     20
ו.      כלים וציוד אחרים המשמשים לחקלאות                     20
ז.      בעלי חיים
(1)        חמור                                                                 10
(2)        סוס                                                                   ½8
(3)        פרד                                                                   5
תק' (מס' 2)  תשמ"ט-1989
V.    ספרים וקלטות
(1)   ספרות מקצועית                                                             15%
(2)   קלטות וידאו מוקלטות בבעלות (ללא רכישת זכויות)     25%
תק' תשנ"ט-1999
VII.     שירות תעופה שבהפעלת רשות שדות התעופה –
(1)   מסלולי נחיתה והמראה של כלי טיס (להלן – מסלולים)
שהוצאות בשל הקמתם הוצאו עד ליום כ"א בטבת תשנ"ז (31 בדצמבר 1996)             7%
(2)   מסלולים שהוצאות בשל הקמתם הוצאו לאחר יום כ"א בטבת תשנ"ז (31 בדצמבר 1996)             5%